Jak zrobić odżywcze soki warzywne?

Jak zrobić odżywcze soki warzywne?

Soki warzywne na co dzień

Soki warzywne są bardzo pożywne i polecane przez dietetyków, dlatego warto je przyrządzać na co dzień. Mogą być smaczne, ponieważ ilość dostępnych składników jest ogromna. To może być tradycyjny sok z buraczków, czy selera, natomiast słodkie lub suszone owoce dodają im słodyczy. Stąd też często można spotkać połączenie soków warzywnych z odrobiną jabłek, gruszek, aby dzieci również mogły je wypić. Najzdrowsze są soki warzywne z jarmużu, a na dodatek coraz bardziej promowane. W sprzedaży można znaleźć gotowe soki warzywne w kartonach lub szklanych butelkach, dlatego warto zwracać uwagę na to, aby nie było w nich dodatkowych niepotrzebnych substancji. Bardziej odżywczy sok będzie zrobiony metodą domową, za pomocą wyciskarki do soków. Dzięki temu samemu można ustalić, które warzywa zużyć, aby sok był smaczniejszy. Najczęściej wykorzystuje się do tego marchew, ze względu na jej słodycz, do której dorzuca się inne warzywa, ale też zioła i dodatki roślinne. Tak przygotowany sok należy od razu wypić, gdyż jest w nim najwięcej substancji odżywczych. Soki warzywne doskonale oczyszczają organizm z toksyn i innych ciężkich metali, a na dodatek skutecznie odchudzają ciało. Osoby, które spróbowały naturalnych soków warzywnych, często je piją do obiadu, na kolację, czy zabierają ze sobą do pracy.

Soki domowej roboty


Moda na soki ekologiczne spowodowała, że powstało mnóstwo ciekawych przepisów kulinarnych. Dotyczy to również soków warzywnych, które pije coraz więcej ludzi. W domu warto mieć sokowirówki, wyciskarki soków oraz inne urządzenia ułatwiające zrobienie soku, po to aby robić go na bieżąco. W niektórych dietach wskazane jest picie soku warzywnego na czczo, przed śniadaniem. Stąd też wystarczy obrać kilka smacznych warzyw, wrzucić do urządzenia i po kilku minutach jest smaczny i wartościowy sok. Doskonale się to sprawdza również na uroczystościach rodzinnych, czy też na przyjęciach domowych. Soki można tworzyć bardzo kolorowe, ponieważ warzywa na rynku ekologicznym to ogromna różnorodność. Nie tylko nadają się do tego podstawowe warzywa, ale także mniej znane, jak choćby seler naciowy, kolorowy kalafior, szpinak, rzepa, kapusta, jarmuż i wszystkie inne twarde warzywa. Zawierają cały zestaw witamin i minerałów, mnóstwo błonnika oraz niewielką ilość kalorii. Smak można poprawić miętą, natką pietruszki, bazylią, czy oregano, a także doprawić solą, chili i pieprzem. Do zrobienia domowego soku potrzeba nawet kilogram warzyw, dobrze obranych, umytych i pokrojonych na kawałki. Powinny być świeże, z lodówki, a sok należy wypić w ciągu 24 godzin.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com